Μια πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής σχολής San Diego του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ενίσχυσε την γνώση μας σε ότι αφορά την εκδήλωση του υπατικού καρκίνου. Στην εποχή μας ο υπατικός καρκίνος είναι ο έκτος πιο κοινός καρκίνος και ο τέταρτος σε ότι αφορά την καρκινική θνησιμότητα παγκοσμίως, ενώ τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 25-30 % στα περιστατικά που διαγιγνώσκονται και φυσικά η κύρια αιτία είναι η εκδήλωση λιπώδους διήθησης στο συκώτι. Το 20 % των ασθενών που πάσχουν από λιπώδη διήθηση θα παρουσιάσουν μια ασθένεια που ονομάζονταν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ενώ τώρα είναι γνωστή ως μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεατοηπατίτιδα και αυτό αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να εκδηλώσουν υπατικό καρκίνο. Η εν λόγω έρευνα επικεντρώθηκε στο πως η λιπώδης διήθηση μπορεί να προκαλέσει την δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο συκώτι.
Οι επιστήμονες με την χρήση ποντικιών, δειγμάτων ανθρώπινων υπατικών ιστών και ερευνητικών δεδομένων μπόρεσαν να αναδείξουν πως μια διατροφή υψηλή σε λίπος και ζάχαρη προκαλεί καταστροφή στο γενετικό υλικό των υπατικών κυττάρων οδηγώντας τα στην γήρανση. Όταν ένα κύτταρο μπαίνει σε φάση γήρανσης παραμένει ζωντανό και ενεργό αλλά σταματάει να διαιρείται με αποτέλεσμα αυτό να δίνει ιδανικά χρόνο στο σώμα να διορθώσει καταστροφές ή να εξαλείψει τα κατεστραμμένα κύτταρα πριν αυτά μετατραπούν σε καρκινικά. Αυτό όμως το οποίο παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι ορισμένα υπατικά κύτταρα δεν μπαίνουν στην φάση της γήρανσης και ουσιαστικά ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε καρκινικά ως αποτέλεσμα της λιπώδους διήθησης, της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με την στεατοηπατίτιδα και μιας διατροφής που είναι υψηλή σε λίπος και ζάχαρη. Οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας πιστεύουν ότι ανάλογοι μηχανισμοί λειτουργούν για την εκδήλωση και άλλων τύπων καρκίνου πέρα του υπατικού.
Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες κλείνουμε με αυτό «μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων και φαγητού ταχυφαγείων είναι εξίσου επικίνδυνη όσο και το κάπνισμα, μακροχρόνια. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ότι μια κακή διατροφή δεν μας επηρεάζει μόνο αρνητικά στο αισθητικό κομμάτι, με το δείχνουμε παχύσαρκοι, αλλά επηρεάζει το πώς λειτουργούν τα κύτταρα μας και το γενετικό μας υλικό».
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Nature