Πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων Tufts University & Harvard University μελέτησε την επίπτωση που έχει η υψηλή κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων στην εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ούτως ή άλλος, είναι γνωστό ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν έτοιμα βιομηχανοποιημένα γεύματα στον δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένο κρέας και ζαχαρούχα ποτά. Από την μία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο απόλυτα συνδεδεμένος καρκίνος με την ποιότητα της διατροφής μας, από την άλλη η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων προκαλούν παχυσαρκία και είναι πλέον γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί κύρια αιτία εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνεπώς οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον συσχετισμό της κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων και εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου.Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν πληροφορίες από 3 μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200.000 επιστήμονες υγείας (159.907 γυναίκες & 46.341 άνδρες) για μια περίοδο 25 ετών, όπου η συνήθης κατανάλωση 130 διαφορετικών τροφίμων καταγράφονταν κάθε 4 χρόνια. Οι επιστήμονες ομαδοποίησαν την συνήθη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων των συμμετεχόντων σε πεμπτημόρια, από την χαμηλότερη στην υψηλότερη. Επίσης, στην εικοσιπενταετή μελέτη 1.294 άνδρες και 1.922 γυναίκες παρουσίασαν καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων είχαν 29 % περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που μελετήθηκαν ήταν βιομηχανοποιημένο κρέας και ψάρι, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, μπέικον, ψαροκροκέτες και έτοιμα γεύματα, καθώς και ζαχαρούχα βιομηχανοποιημένα ποτά, όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά και ζαχαρούχα ροφήματα με βάση το γάλα. Σε ότι αφορά όμως τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα και δεν παρατηρήθηκε τόσο έντονη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων τροφίμων και εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως στους άνδρες. Επίσης, η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων όπως το γιαούρτι σε υψηλά επίπεδα φάνηκε να μην επηρεάζει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο πιθανός ρόλος των προσθέτων στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, η επιρροή που έχουν στο εντερικό μας make–up και η εκδήλωση φλεγμονών από τις μολυσματικές ουσίες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων ή και η επιμόλυνση από τις συσκευασίες των τροφίμων, μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια υγεία. Η συνήθεια που έχουμε στην χώρα μας να καταναλώνουμε συχνά το βιομηχανοποιημένο κρέας ενός σουβλατζίδικου σε συνδυασμό με το ζαχαρούχο αναψυκτικό φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντας υψηλού κινδύνου για την υγεία του παχέος εντέρου. Δεν είναι καθόλου λοιπόν τυχαίο ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο κοινούς τόσο παγκοσμίως, όσο και στην χώρα μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: TheBMJ