Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος και σε αναπτυγμένες χώρες όπως η Μ. Βρετανία διαγιγνώσκονται 42.000 νέα περιστατικά ετησίως. Όπως με όλες τις περιπτώσεις καρκίνου η γρήγορη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής του ασθενή σημαντικά. Επιστήμονες από την Ολλανδία, την Μ. Βρετανία και την Αμερική θέλησαν να μελετήσουν τον ρόλο που μπορεί να έχουν τα τρισεκατομμύρια βακτήρια, ζύμες, ιοί και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, που ζουν στο έντερο μας, στην εκδήλωση της νόσου του καρκίνου του εντέρου. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην εμφάνιση μια τοξίνης, που ονομάζεται κολιβακτίνη και παράγεται από το ένα στέλεχος του E. coli. Το E. coli ανήκει στα κολοβακτηρίδια και αποτελεί ένα από πιο κοινά βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνου του εντέρου παρουσιάζουν αυξημένες ποσότητες της κολιβακτίνης στα δείγματα κοπράνων τους σε αντίθεση με υγιή άτομα. Σε παρελθοντικές επιστημονικές μελέτες και σε εργαστηριακό επίπεδο έχει βρεθεί ότι η κολιβακτίνη καταστρέφει το γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θέλουν να δουν την επίδραση της κολιβακτίνης σε εντερικά κύτταρα. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εντερικά οργανοειδή (μικρογραφικά αντίγραφα του εντέρου) σε εργαστηριακό επίπεδο οι επιστήμονες τα εξέθεσαν σε στελέχη του E. coli που παράγουν την κολιβακτίνη και μετά από 5 μήνες παρατήρησαν ότι η καταστροφή του γενετικού των εντερικών κυττάρων ήταν η διπλάσια σε σχέση με άλλα εντερικά οργανοειδή που χρησιμοποίησαν στελέχη του E. coli που δεν παράγουν την κολιβακτίνη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η τοξίνη παρήγαγε 2 πολύ συγκεκριμένα πρότυπα, σαν αποτυπώματα, στην καταστροφή του γενετικού υλικού των κυττάρων. Στην συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν 5.500 καρκινικά δείγματα από καρκινοπαθείς της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρότυπα της κολιβακτίνης σε πολλούς καρκίνους και ιδιαίτερα σε δείγματα καρκίνου εντέρου. Σε περαιτέρω διερεύνηση άλλων 2.000 δειγμάτων καρκίνων εντέρου τα πρότυπα της κολιβακτίνης βρέθηκαν στο 5 % των δειγμάτων, που σημαίνει η κολιβακτίνη είναι υπεύθυνη για 1 στους 20 καρκίνους του εντέρου. Συνεπώς, στο μέλλον οι εργαστηριακές αναλύσεις κυττάρων από το εσωτερικό του εντέρου και η παρουσία ή μη των προτύπων της κολιβακτίνης σε αυτά μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη μεθοδολογία ανίχνευσης ατόμων που είναι επιρρεπή στην εκδήλωση καρκίνου του εντέρου, σε πρώιμα στάδια, προτού εκδηλωθούν συμπτώματα και αναπτυχθούν καρκινικοί όγκοι. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε και μια σωστή συμπεριφορά σε ότι αφορά την πρόληψη με το να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κόκκινο και βιομηχανοποιημένο κρέας, καθώς και να κάνουμε συχνά εργαστηριακές εξετάσεις και να παρακολουθούμε την πορεία της υγείας μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Nature