Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε σε σιτηρά, όπως είναι το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα τα οποία γεννιούνται με την αυτοάνοση διαταραχή της κοιλιοκάκης παρουσιάζουν έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα με την κατανάλωση της γλουτένης και συνεπώς αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ολική αποβολή της από της διατροφής τους. Όπως όλες οι αυτοάνοσες παθήσεις, ανάλογα και η κοιλιοκάκη σχετίζεται με την με την οξεία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην παρουσία γλουτένης στην διατροφή των πασχόντων. Πέρυσι στην εβδομάδα Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογίας στην Ισπανία επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Northwestern του Σικάγο παρουσίασαν μια μελέτη όπου βιοαποικοδομήσιμα νανοσωματίδια μπόρεσαν να μειώσουν σε ποσοστό 90 % την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, οι οποίοι κατανάλωναν τρόφιμα που περιείχαν γλουτένη για μια περίοδο 14 ημερών. Πιο συγκεκριμένα η γλουτένη περιέχει ένα πεπτίδιο (δύο ή περισσότερα αμινοξέα στη σειρά), που ονομάζεται γλιαδίνη και ουσιαστικά είναι η ουσία που προκαλεί την οξεία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην κοιλιοκάκη. Τα βιοαποικοδομήσιμα νανοσωματίδια κρύβουν την γλιαδίνη από το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει συμπτώματα, ενώ καταναλώνει γλουτένη μέσα από την διατροφή του. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορέσει να επηρεάσει θετικά και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου Ι, οι αλλεργίες σε τρόφιμα και το άσθμα.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: UEG