Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας σε συνεργασία με άλλα επιστημονικά κέντρα της Αμερικής μελέτησαν τις επιπτώσεις στη μεταγενέστερη θνησιμότητα που είχε μια μεγαλύτερη αύξηση στο βάρος γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σε σχέση με τις σημερινές συστάσεις. Από το 2009 και μετά οι συστάσεις για υγιής αύξηση βάρους της εγκύου σχετίζονται με το βάρος της γυναίκας με το οποίο ξεκινάει την εγκυμοσύνη της, πιο συγκεκριμένα αν η γυναίκα είναι ελλιποβαρής μπορεί να αυξήσει το βάρος της μέχρι και 18 κιλά, αν ξεκινάει την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος μπορεί να αυξήσει το βάρος μέχρι και 16 κιλά, αν είναι υπέρβαρη μέχρι και 11 κιλά και αν είναι παχύσαρκη μέχρι και 9 κιλά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 45.000 γυναίκες που γέννησαν τις δεκαετίες 1950 και 1960 και την αιτία της θνησιμότητας τους μέχρι το 2016, περίπου 50 χρόνια μετά. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες σε ότι αφορά το βάρος των συμμετεχόντων στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, την συγκεντρωτική αύξηση τους βάρους τους κατά την εγκυμοσύνη και τα ποσοστά θνησιμότητας στην διάρκεια των 50 ετών της μελέτης. Περαιτέρω οι επιστήμονες μελέτησαν επίπεδα θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά προβλήματα και από διαβήτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ελλιποβαρείς εγκυμονούσες γυναίκες, που το βάρος τους αυξήθηκε περισσότερο από αυτό των συστάσεων, παρουσίασαν 84 % μεγαλύτερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακές παθήσεις. Εγκυμονούσες με φυσιολογικό βάρος που αύξησαν το βάρος τους περισσότερο από 16 κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας κατά 9 % και οι αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιοαγγειακά προβλήματα κατά 20 %. Εγκυμονούσες που ξεκίνησαν την εγκυμοσύνη τους υπέρβαρες παρουσίασαν 12 % αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητες και 12 % αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητα από διαβήτη, εφόσον το βάρους αυξήθηκε περισσότερο από 11 κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους. Τέλος, οι παχύσαρκες γυναίκες που αύξησαν περισσότερο από 9 κιλά το βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους δεν φάνηκε να έχουν αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με άλλες παχύσαρκες εγκυμονούσες που αύξησαν το βάρους τους σύμφωνα με τις σημερινές συστάσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, ούτως ή άλλως.

Αν σκεφτούμε ότι στη σύγχρονη εποχή περισσότερο από το 50 % των εγκύων παρουσιάζει αύξηση βάρους μεγαλύτερη από τις συστάσεις των επαγγελματιών υγείας, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτή η συμπεριφορά, πέρα από το ότι μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο, επηρεάζει κατά πολύ την μεταγενέστερη ζωή της γυναίκας και τις πιθανότητες θνησιμότητας της. Είναι αδήριτη ανάγκη οι γυναίκες που ετοιμάζονται να τεκνοποιήσουν να αποφύγουν την υπερβολική αύξηση βάρους για καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης τους και για καλύτερη μεταγενέστερη ποιότητα ζωής.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: THE LANCET