Η Ουροποιητική Αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης συγκέντρωσης ουρικού οξέως στο αίμα με αποτέλεσμα την δημιουργία κρυστάλλων στις αρθρώσεις, που προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Η διατροφή μπορεί να συμβάλει θετικά στην έκβαση της νόσου με την αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες εμπεριέχονται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το αλκοόλ και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Αντιθέτως μια φυτική διατροφή μπορεί έχει θετική επίδραση στους πάσχοντες, καθώς και η εδραίωση φυσιολογικού βάρους.
Οι πουρίνες, πέρα από τα τρόφιμα που τις εμπεριέχουν, παράγονται και από το ανθρώπινο σώμα, αλλά ο διατροφικός περιορισμός βοηθάει στην μείωση παραγωγής κρυστάλλων και σε καλύτερη έκβαση της νόσου. Τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι τα αλκοολούχα ποτά, κάποια ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η πέστροφα, η ρέγγα και ο μπακαλιάρος, κάποια θαλασσινά όπως τα μύδια, τα χτένια, το καβούρι, ο αστακός, τα στρείδια και οι γαρίδες, κάποια κρέατα όπως το μπέικον, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, τα λουκάνικα και το ελάφι, καθώς και το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια. Περαιτέρω η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέως στο αίμα και συνεπώς γλυκά, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων καλό είναι να αποφεύγονται (Front Nutr: No Effect of Added Sugar in Soft Drink Compared with Sugars in fruit on Cardiometabolic Risk). Επίσης, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν βρεθεί ότι συμβάλουν θετικά στο να περιορίζουν τις εξάρσεις της Ουροποιητικής Αρθρίτιδας (Arthritis Rheumatol: Effects of lowering Glycemic Index of Dietary Carbohydrate on Plasma Uric Acid). Συνεπώς τρόφιμα όπως τα λευκά ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα δημητριακά πρωινού, όπως τα cornflakes και τρόφιμα με σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες, η μπανάνα και το πεπόνι, καλό είναι να αποφεύγονται.
Άτομα τα οποία πάσχουν από Ουροποιητική Αρθρίτιδα επιβάλετε να καταναλώνουν μια ισορροπημένη διατροφή για να εξασφαλίσουν διατροφική πληρότητα στην διατροφή τους και υγειές βάρος. Μερικά φυτικά τρόφιμα εμπεριέχουν πουρίνες αλλά υπάρχουν μελέτες (Nutrients: Uric Acid and Plant Based Nutrition) οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέως στο αίμα και αν μη τι άλλο μπορεί να έχουν και θετική επίδραση στην έκβαση της νόσου. Πιο συγκεκριμένα έρευνα του 2016 (Arthritis Rheumatol: Effects of the DASH Diet and Sodium Intake on Serum Uric Acid) έδειξε ότι μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων, χαμηλών σε λίπος γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή σε κρέας προκάλεσε μείωση στα επίπεδα ουρικού οξέως. Συνεπώς, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές ποσότητες ζάχαρης, όπως είναι τα μούρα, τα κεράσια και το μήλο, σε λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, όπως είναι το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, το κουνουπίδι και η μελιτζάνα, σε όσπρια και αρακά, σε ανάλατους ξηρούς καρπούς, σε σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως είναι το καστανό ρύζι, το φαγόπυρο, η κινόα, το κριθάρι και η βρώμη, σε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και αυγά.
Βλέπουμε λοιπόν πως μια ισορροπημένη φυτική διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των εξάρσεων της Ουροποιητικής Αρθρίτιδας. Πολύ σημαντικό εξίσου να έχουμε φυσιολογικό βάρος και να αποφεύγουμε ζωικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian