Οι δίαιτες των 500 θερμίδων αποβλέπουν στην γρήγορη απώλεια βάρους και συνήθως προτείνονται σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν βαριατρικά και λαπαροσκοπικά (μεταβολή της ανατομίας στομάχου / εντέρου για μειωμένη πρόληψη τροφής και θερμίδων με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους) ή πριν μιας βαριατρικής και λαπαροσκοπικής επέμβασης, για μείωση τυχόν κινδύνων που φέρει η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση. Οι δίαιτες των 500 θερμίδων συνήθως αντικαταστούν 2 από τα 3 ή και τα 3 γεύματα που κάνει ο μέσος άνθρωπος με ροφήματα, τα οποία έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Άτομα όμως που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια διατροφή 500 θερμίδων κινδυνεύουν να υποσιτιστούν διατροφικά και ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών που η απορροφητικότητα των διατροφικών στοιχείων είναι μειωμένη στο λεπτό έντερο. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας πετρών στην χολή λόγω της απότομης απώλειας βάρους ή λόγω των επαναλαμβανόμενων μειώσεων και αυξήσεων του βάρους. Από τα 3 στοιχεία τα οποία παρέχουν ενέργεια στην διατροφή μας, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος, το λίπος έχει την υψηλότερη θερμιδική αξία και σε αυτές τις δίαιτες περιορίζεται υπερβολικά με αποτέλεσμα αυτές οι διατροφές να είναι φτωχές στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, να μειώνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) και αντιοξειδωτικές ουσίες, απαραίτητες για την θωράκιση του οργανισμού μας. Η αντικατάσταση των γευμάτων με ροφήματα όσο καλά και να είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία δεν επαρκεί και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διατροφική πληρότητα που φέρουν τα τρόφιμα. Το κόστος των ροφημάτων που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση γευμάτων είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με μια ισορροπημένη διατροφή και δεν μπορεί να αποτελέσει μια πρακτικά άρτυα και μακροχρόνια συμπεριφορά, είναι προτιμότερο να επιφέρουμε μικρές αλλαγές στην διατροφική μας συμπεριφορά που σιγά-σιγά θα υιοθετήσουμε για πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Μια τόσο χαμηλή θερμιδικά κατανάλωση μπορεί να επιφέρει απώλειες μυϊκής και οστικής μάζας με τραγικές συνέπειες σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, ενώ για αυτούς που την ακολουθούν περιορίζονται σε κοινωνικό επίπεδο μη γνωρίζοντας την θερμιδική αξία γευμάτων σε εστιατόρια και οικογενειακά τραπέζια. Τέλος, άτομα τα οποία πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, θυρεοειδή, νεφρικά και υπατικά προβλήματα και χολοκυστίτιδα καλό είναι να αποφύγουν τέτοιου είδους ακραίες διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία τους. Είναι πολύ προτιμότερο και ασφαλέστερο να επιδιώξουμε ένα πιο αργό ρυθμό στην απώλεια του βάρους μας έτσι ώστε τα αποτελέσματα μας να έχουν διάρκεια.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: MedicalNewsToday