Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bristol της Μ. Βρετανίας μελέτησαν την επίδραση που έχει η κατανάλωση υπερ-βιομηχανοποιημένων τροφίμων στην εκδήλωση καρκίνου των ανώτερων αεροπεπτικών σωλήνων, συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου και κατά πόσο η αύξηση του σωματικού λίπους μπορεί να αποτελεί αιτία εκδήλωσης αυτών των συγκεκριμένων καρκίνων. Η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, τα παγωτά κ.α. έχει συνδεθεί με αύξηση σωματικού βάρους και λίπους καθώς είναι εύγεστα, προσβάσιμα και φτηνά και προκαλούν αυξημένη κατανάλωση ποσοτήτων και κατά επέκταση θερμίδων. Επίσης, προσφάτως μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα (The European Prospective Investigation into Cancer & Nutrition / EPIC) συνέδεσε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων με 34  διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 450.111 ενήλικες για μια περίοδο 14 ετών.

 

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Bristol αναλύοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής μελέτης παρατήρησαν ότι για κάθε 10 % αύξηση στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνων του κεφαλιού και του λαιμού κατά 23 %, ενώ οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου αυξάνονται κατά 24 %. Παρόλα αυτά, η αύξηση του σωματικού λίπους, που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων, δεν φαίνεται να εξηγεί τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνων των ανώτερων αεροπεπτικών σωλήνων. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες η κατανάλωση χημικών που φέρουν τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, όπως είναι οι γαλακτωματοποιητές και οι γλυκαντικές ουσίες καθώς και τα υπολείμματα των συσκευασιών τους και οι τρόποι παραγωγής τους, φαίνεται να είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση καρκινικών όγκων.

 

Συνεπώς βλέπουμε άλλη μια έρευνα που αποδεικνύει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων καθιστώντας απαραίτητη την κατανάλωση και μόνο φυσικών τροφίμων, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής αλέσεως για να εξασφαλίσουμε υγεία και μακροζωία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Springer Link