Το περικαρδιακό λίπος είναι λιπώδης ιστός που εμφανίζεται μέσα στο περικάρδιο, σε διαφορετικά σημεία, αλλά και γύρω από αυτό. Σε αντίθεση με το επικαρδιακό λίπος, που και αυτό περιβάλει την καρδιά και παρέχει ενέργεια στον καρδιακό ιστό, το περικαρδιακό λίπος δεν έχει κάποια λειτουργία και η αυξημένη εναπόθεση αυτού έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο, ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας, κολπική μαρμαρυγή, μειωμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και μεγαλύτερο μέγεθος του αριστερού καρδιακού κόλπου, ενώ παράλληλα έχει συνδεθεί με φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και διαβήτη. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα της Αμερικής θέλησαν να μελετήσουν την επίπτωση που έχει η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης στο μέγεθος του περικαρδιακού λιπώδη ιστού, καθώς και στην εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Οι επιστήμονες μελέτησαν 3.070 υγιείς ανθρώπους ηλικιών μεταξύ 18 και 30 για μια περίοδο 25 ετών. Στα πρώτα 20 χρόνια της ερευνητικής μελέτης σε 3 διαφορετικές στιγμές η συνήθης κατανάλωση φαγητού και ροφημάτων των συμμετεχόντων μελετήθηκε. Οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά και ενεργειακά ποτά, και την κατανάλωση ζάχαρης μέσα από την προσθήκη της σε ροφήματα και φαγητά ή μέσω της κατανάλωσης βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Στο τέλος των 25 ετών μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία στο στήθος και την κοιλιακή χώρα για να ποσοτικοποιηθεί το λίπος γύρω από την καρδιά και σπλαχνικά, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μέσα από την διατροφή ήταν αλληλένδετη με την αυξημένη εναπόθεση λίπους γύρω από την καρδιά και τα σπλαχνικά όργανα. Είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας μας να μειώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την κατανάλωση ζάχαρης με το να αποφεύγουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων αλλά και βιομηχανοποιημένων τροφίμων που φέρουν στην λίστα με τα συστατικά τους διατροφικά στοιχεία όπως είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, τα σιρόπια, η σακχαρόζη και μαλτόζη.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: SAGE JOURNALS