Επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο Cleveland Clinic του Κλίβελαντ της Αμερικής μελέτησαν πολυάριθμα περιστατικά ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου όπου τους ομαδοποίησαν σε άνω των 60 και κάτω των 60 ετών. Η κολονοσκόπηση στην εποχή μας αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας που συνιστάτε σε άτομα άνω των 60 ετών, αλλά στην εποχή μας παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ατόμων κάτω των 60 ετών να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου.

 

Οι επιστήμονες με την χρήση αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης και την ποσοτικοποίηση μεταβολιτών, που προκύπτουν στο αίμα από τον βιοχημικό κύκλο της ουρίας, όπου το σώμα μετατρέπει την τοξική αμμωνία σε ουρία για να αποβληθεί από τα νεφρά μέσω της ούρησης, κατάφεραν να διευκρινίσουν την κύρια αιτία που παρατηρείται αυτή η αύξηση στα επίπεδα καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 60 ετών. Οι αναλύσεις των επιστημόνων επιβεβαίωσαν τις άπειρες επιδημιολογικές μελέτες που θέλουν την διατροφή να αποτελεί την κύρια αιτία εκδήλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και βιομηχανοποιημένου κρέατος. Το αμινοξύ της αργινίνης, που υπάρχει σε πληθώρα στο κόκκινο και βιομηχανοποιημένο κρέας και η επιρροή που έχει στον κύκλο της ουρίας, φαίνεται να παράγει μεταβολίτες που μπορούν να αποτελέσουν διαγνωστικό μέσο σε άτομα κάτω των 60 ετών, που είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Τα τελευταία χρόνια είδαμε την σύνδεση της καρκινογένεσης σε μοριακό επίπεδο με την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών καθώς και με την παχυσαρκία, ενώ τώρα βλέπουμε την σύνδεση του καρκίνου του παχέος εντέρου με την διατροφή σε νέους ανθρώπους, σε βιοχημικό επίπεδο. Η Μεσογειακή διατροφή παραμένει η κύρια ασπίδα στην εκδήλωση καρκίνου με την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, ψαριών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: NPJ / Precision Oncology