Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά έδειξε ότι παιδιά στην ηλικία των 6 ετών, που είχαν συχνά γεύματα με την οικογένεια τους, παρουσίασαν σε μεταγενέστερη ηλικία αναπτυγμένες κοινωνικές ικανότητες και καλύτερη φυσική κατάσταση σε σχέση με παιδιά που περνούσαν λιγότερο χρόνο με τις οικογένειες τους γευματίζοντας. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.492 παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ του 1997-98, από την ηλικία των 5 μηνών. Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 6 ετών οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων, ενώ στην ηλικία των 10 ετών τα παιδιά μελετήθηκαν σε ότι αφορά την φυσική και πνευματική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσο πιο συχνά ήταν τα οικογενειακά γεύματα στην ηλικία των 6 ετών τόσο πιο βελτιωμένη ήταν στην ηλικία των 10 ετών η φυσική τους κατάσταση και οι κοινωνικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα παρουσίασαν και μειωμένη κατανάλωση αναψυκτικών. Η αλληλεπίδραση των παιδιών με την οικογένεια τους γύρω από το τραπέζι γευματίζοντας φαίνεται να έχει πολύ θετική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και σε μεγαλύτερες ηλικίες κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε κάποιες βασικές αξίες όπως το οικογενειακό τραπέζι στην καθημερινότητα των παιδιών για την ομαλή και άρτια ανάπτυξη τους.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian