Μαύρη σοκολάτα και κατάθλιψη

Μαύρη σοκολάτα και κατάθλιψη

Η σοκολάτα αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές και αγαπητό τρόφιμο για πολλούς, αλλά η αυξημένη ποσότητα λίπους και ζάχαρης που εμπεριέχει το κάνει ένα τρόφιμο το οποίο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Από την άλλη η κατάθλιψη αποτελεί μια πολύ κοινή ασθένεια της ψυχικής υγείας η οποία αντιμετωπίζεται με την χρήση των αντικαταθλιπτικών χαπιών, τα οποία όμως το 50 % των ατόμων στα οποία συνταγογραφούνται σταματάει να τα καταναλώνει μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες. Επίσης, η άσκηση έχει βρεθεί ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες αλλά δεν είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους και δεν είναι όλοι σε θέση να ασκηθούν. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει αρχίσει να μελετάει διατροφικούς παράγοντες για την θεραπεία και βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ανάλογη είναι και η εν λόγω έρευνα από το πανεπιστήμιο του UCL της Μ. Βρετανίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά, όπου μελέτησαν 13.626 άτομα άνω των 20 ετών, που δεν ήταν ελλιποβαρείς και δεν έπασχαν από διαβήτη, χρησιμοποιώντας μεθόδους διάγνωσης καταθλιπτικών τάσεων και πληροφοριών που σχετίζονταν με την μέση τους κατανάλωση τροφίμων. Το 11,1 % των συμμετεχόντων δήλωσαν συχνή κατανάλωση σοκολάτας, εκ των οποίων 148 άτομα δήλωσαν συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάποιο συσχετισμό μεταξύ κατάθλιψης και κατανάλωση σοκολάτας, αλλά όταν οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση μαύρης σοκολάτας παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν συχνή κατανάλωση αυτής είχαν 70 % λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τους συμμετέχοντες που δεν δήλωσαν κατανάλωση σοκολάτας. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έρευνα δεν μπορεί να αποδώσει που μπορεί να οφείλονται αυτά τα αποτελέσματα και πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει την εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, το δείγμα των ατόμων με αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας της εν λόγω έρευνας είναι πολύ μικρό για να βγάλουμε συμπεράσματα και κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτοί που πάσχουν από κατάθλιψη δεν έχουν την ανάγκη να καταναλώσουν σοκολάτα και πιο συγκεκριμένα μαύρη σοκολάτα. Περισσότερες έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να δούμε πως η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτική μέθοδο στην κατάθλιψη και μέχρι τότε καλό είναι να την απολαμβάνουμε με μέτρο.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Wiley Online Library

By | 2019-09-06T07:48:39+00:00 Σεπτέμβριος 7th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαύρη σοκολάτα και κατάθλιψη
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής