Πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας της Αμερικής μελέτησε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κετογονικής διατροφής. Η κετογονική διατροφή είναι μια από τις τελευταίες πρωτεϊνικές διατροφές που είναι υψηλή σε λίπος και χαμηλή σε υδατάνθρακες και προκαλεί αυξημένη παραγωγή κετόνων ως αποτέλεσμα της διάσπασης του λίπους από το συκώτι για την παραγωγή ενέργειας. Ενώ η κετογονική διατροφή μέσα από έρευνες έχει δείξει να βελτιώνει κάποιους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία, όπως η βελτίωση των επιπέδων σακχάρου σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και η απώλεια βάρους, παρ’ όλα αυτά πολλές έρευνες παρουσιάζουν ότι η συγκεκριμένη διατροφή παρουσιάζει προφλεγμονώδεις επιδράσεις.
Οι επιστήμονες, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ποντικιών, εκτέλεσαν δύο διαφορετικές κετογενικές διατροφές με διαφορετική σύνθεση στην συγκεντρωτική ποσότητα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων, για μια περίοδο 21 ημερών. Επίσης, οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από ασθενείς που ακολουθούσαν την κετογονική διατροφή για μια διάρκεια 6 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν κυτταρική γήρανση σε πολλαπλά όργανα συμπεριλαμβανομένου της καρδίας και των νεφρών, η οποία όμως ήταν αναστρέψιμη όταν διακόπηκε η κετογονική διατροφή. Τέλος, βιοδείκτες που σχετίζονται με την γήρανση αυξήθηκαν στο αίμα των ποντικιών καθώς και στο πλάσμα των ατόμων που ακολουθούσαν την κετογονική διατροφή.
Όπως όλες οι πρωτεϊνικές δίαιτες έτσι και η κετογονική διατροφή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όταν ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά στον διακαεί πόθο της απώλειας βάρους οι άνθρωποι είναι διευθετημένοι να διακινδυνέψουν την υγεία τους. Η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους μέσα από τις πρωτεϊνικές διατροφές αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα και επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης. Η Μεσογειακή διατροφή παραμένει η κορυφαία διατροφή για απώλεια βάρους και μακροχρόνια εξασφάλιση της υγείας μας.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: ScienceAdvances