Κρύβει κινδύνους η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ημερησίως;

Κρύβει κινδύνους η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ημερησίως;

Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν απώλεια βάρους με την κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος την ημέρα, έχοντας 23 ώρες πλήρης ασιτίας, μεταξύ δύο γευμάτων. Ενώ μπορεί να αποτελεί για πολλούς έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης του βάρους τους, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ίσως υπερτερούν κατά πολύ των θετικών αποτελεσμάτων. Κάποιοι οι οποίοι επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή την μέθοδο αδυνατίσματος επιλέγουν και το γεύμα που κάνουν να είναι υγιεινό και ισορροπημένο, άλλοι πάλι τρώνε οτιδήποτε απλά τους ευχαριστεί. Για αυτούς που επιλέγουν να μειώσουν το βάρος τους μέσω αυτού του τρόπου είναι αρκετά εύκολο διότι δεν χρειάζεται να γίνεται καταμέτρηση θερμίδων και τίποτα δεν είναι απαγορευτικό ως προς την κατανάλωση. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει έχουν συμμετάσχει άνδρες και δεν γνωρίζουμε πως μπορεί αυτή η διατροφική συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες, όπου έχουν εντελώς διαφορετική ορμονική λειτουργία και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες σε σχέση με αυτές των ανδρών. Σε γενικές γραμμές όμως τα θετικά που βρέθηκαν από την συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά είναι η μείωση του βάρους και των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς τύπου ΙΙ, βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος και της μνήμης καθώς και θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου παχύσαρκων ατόμων. Σε αντίθεση, μια τόσο ακραία διατροφική συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει έντονο αίσθημα πείνας, αδυναμία, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, αστάθεια και υπερευαισθησία. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και απαιτείται η συχνή κατανάλωση γευμάτων. Παράλληλα, μια έρευνα έδειξε ότι η συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά προκάλεσε αύξηση των επιπέδων της LDL (κακή χοληστερίνη), ενώ δεν υπήρξε υψηλότερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα τα οποία ακολουθούσαν ένα πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής με περισσότερα γεύματα και καταμέτρηση θερμίδων. Τέλος, αυτή η διατροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε αδηφαγική διαταραχή, που ανήκει στις διαταραχές σίτισης και σχετίζεται με ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα. Η ελλιπής ύπαρξη δεδομένων και ερευνών για τον γυναικείο πληθυσμό μας εμποδίζει κατά πολύ να βγάλουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα σε ότι αφορά την επίδραση στην υγεία μας αυτού του τρόπου διατροφικής συμπεριφοράς. Είναι προτιμότερο να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής για να αποφύγουμε τυχόν αρνητικές συνέπειες.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2017-12-08T10:31:01+00:00 Δεκέμβριος 9th, 2017|Άρθρα Διαιτολογίας, Δίαιτες, Παχυσαρκία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρύβει κινδύνους η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος ημερησίως;
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής