Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού

Κατά πόσο η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και συγκεκριμένα φιλικού οξέως πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί έχει μελετηθεί σε πολλές και διαφορετικές μελέτες αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν από μελέτη σε μελέτη. Μια νέα έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο του Haifa του Ισραήλ για να μελετήσει περαιτέρω το φαινόμενο της εκδήλωσης αυτισμού. Οι επιστήμονες μελέτησαν 45.300 παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2003-2007 μέχρι το 2015, εκ των οποίων 572 διαγνώστηκαν με αυτισμό. Επίσης, πληροφορίες συλλέχτηκαν από τις μητέρες σε ότι αφορά την χρήση πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης αυτισμού στο παιδί αν η μητέρα είχε χρησιμοποιήσει είτε φιλικό οξύ, είτε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής και εκδήλωσης αυτισμού, δεν μπορούν να εξηγήσουν την πραγματική αιτία που εδραιώνει αυτόν τον συσχετισμό. Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ιδικά φιλικού οξέως κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί κλασική πρακτική.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2018-01-19T10:30:41+00:00 Ιανουάριος 20th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Εγκυμοσύνη / Θηλασμός, Κλινική Διαιτολογία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής