Η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης αρτηριοσκλήρυνσης

Η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης αρτηριοσκλήρυνσης

Ο καφές είναι το πιο αγαπητό ρόφημα στον πλανήτη και περισσότεροι από το 50 % του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερες από 3 κούπες καφέ την ημέρα. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ καθημερινά μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης υπατικών και καρδιακών ασθενειών. Μια όμως πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Sao Paulo της Βραζιλίας, μελέτησε την επίδραση που έχει στην αρτηριοσκλήρυνση. Το φαινόμενο της αρτηριοσκλήρυνσης είναι η εναπόθεση πλάκας, η οποία αποτελείται από διαφορετικές ουσίες και κυρίως ασβέστιο, στο εσωτερικό των αρτηριών μας με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος και να μας κάνει πιο επιρρεπείς στην καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες μελέτησαν 4.426 άτομα μέσης ηλικίας 50 ετών, τα οποία μοίρασαν σε 3 γκρουπ βάση της συνήθης κατανάλωσης καφέ, λιγότερο από 1 καφέ την ημέρα, από 1 έως 3 καφέδες την ημέρα και παραπάνω από 3 καφέδες ημερησίως. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε αξονικό τομογράφο και πληροφορίες συλλέχτηκαν για τα επίπεδα αρτηριοσκλήρυνσης. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ καθημερινά τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά αυτές οι διαφορές ήταν πολύ πιο έντονες για άτομα τα οποία δεν είχαν καπνίσει ποτέ στην ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα άτομα τα οποία δεν ήταν ποτέ καπνιστές και κατανάλωναν τουλάχιστον 3 κούπες καφέ την ημέρα είχαν 63 % λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρτηριοσκλήρυνση. Λόγω της φύσης της έρευνας οι επιστήμονες αδυνατούν να προσδιορίσουν τις ακριβείς αιτίες που η υψηλή κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες αρτηριοσκλήρυνσης στους μη καπνιστές αλλά αναμφισβήτητα υπάρχει κάποιος συσχετισμός.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

By | 2018-05-03T10:29:42+00:00 Μάιος 5th, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης αρτηριοσκλήρυνσης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής