Ανεπαρκής ύπνος θεωρείται οτιδήποτε λιγότερο των 7 ωρών ημερησίως που έχει εδραιωθεί ως την ελάχιστη χρονική περίοδο για την μεγιστοποίηση της υγείας μας. Έρευνες στο παρελθόν έχουν παρατηρήσει ότι ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και μειωμένο έλεγχο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια πρόσφατη πιλοτική έρευνα από το πανεπιστήμιο του King’s College της Μ. Βρετανίας μελέτησε κατά πόσο μια απλή παρέμβαση θα μπορούσε να αυξήσει την χρονική περίοδο του ύπνου και κατά πόσο αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι επιστήμονες μελέτησαν 21 υγιείς ενήλικες όπου κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια σαρανταπεντάλεπτη συνεδρία για να βελτιώσουν την ποιότητα και την χρονική περίοδο του ύπνου τους, υιοθετώντας κάποιες απλές συνήθειες όπως αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης πριν τον ύπνο ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή ακούγοντας ήρεμη μουσική για χαλάρωση. Για μια περίοδο 7 ημερών οι συμμετέχοντες κράτησαν ένα ημερολόγιο ύπνου, ενώ φορούσαν αισθητήρες κίνησης για να δούνε οι επιστήμονες πόσο ώρα κοιμήθηκαν και πόση ώρα πέρασαν στο κρεβάτι μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Παράλληλα οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την καθημερινή κατανάλωση τροφίμων για την περίοδο αυτών των 7 ημερών. Αυτό το οποίο έδειξε η έρευνα ήταν ότι σε μεγάλο ποσοστό η ποιότητα και η χρονική περίοδο του ύπνου των συμμετεχόντων βελτιώθηκε και παράλληλα η ποιότητα της διατροφής βελτιώθηκε με την μείωση της συγκεντρωτικής κατανάλωσης ζάχαρης. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια πιλοτική έρευνα με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων και δεν θα πρέπει να δεχτούμε τα αποτελέσματα έτσι αψήφιστα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χρονικής περιόδου που κοιμόμαστε και της ποιότητας της διατροφής μας, αλλά περαιτέρω έρευνες πρέπει να γίνουν προτού καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian