Η αύξηση του βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης

Η αύξηση του βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης

Από το 1970 και μετά παρατηρείται συνεχής αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας παγκοσμίως. Το 2016 υπολογίζονταν ότι το 40 % των ενηλίκων και το 18 % των ανηλίκων στον πλανήτη είχαν επιπλέον βάρος, το οποίο ισοδυναμεί με 2 δισεκατομμύρια ενήλικες και 340 εκατομμύρια παιδιά υπέρβαρα και παχύσαρκα παγκοσμίως. Η αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες του πλανήτη αλλά ειδικότερα σε χώρες με χαμηλό και μέτριο γενικό εισόδημα των πολιτών. Η αυξημένη επιρροή του Δυτικού τρόπου διατροφής, με αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θερμιδική και χαμηλή διατροφική αξία, σε συνδυασμό με την ελλιπή άσκηση, αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της δραματικής αύξησης των επιπέδων παχυσαρκίας. Το 2015 υπολογίστηκε ότι 4 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν στην παχυσαρκία, προκαλώντας αύξηση στο κόστος νοσηλείας παγκοσμίως λόγω της παχυσαρκίας στα 2 τρισεκατομμύρια. Επίσης, να τονίσουμε ότι η χρόνια παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 13 διαφορετικούς τύπους καρκινογένεσης. Επιστήμονες από το Imperial του Λονδίνου και το Harvard της Αμερικής μέσα από μια τεράστια μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο παρατήρησαν ότι μόνο το 2012 προκλήθηκαν 544.300 καρκίνοι, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, οι οποίοι αποτέλεσαν το 3,9 % όλων των καρκίνων παγκοσμίως. Σε χώρες με χαμηλά εισοδηματικά επίπεδα το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 1 % των καρκινογενέσεων ενώ σε χώρες με τα υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα αυτό το ποσοστό ανέρχονταν στο 7 με 8 % των καρκινογενέσεων. Βάση αυτών των αποτελεσμάτων και με μοντέλα μελλοντικών προβλέψεων οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα αυξηθούν περισσότερο τα επίπεδα παχυσαρκίας και κατά επέκταση των καρκινογενέσεων. Είναι αδήριτη ανάγκη σε κυβερνητικό και κοινωνικό επίπεδο να υπάρξει άμεση αντίδραση έτσι ώστε να μειωθεί η κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής και χαμηλής διατροφικής αξίας ενώ παράλληλα να δοθούν κίνητρα και υποδομές στο κοινό για περισσότερη άσκηση γιατί η ανθρωπότητα βιώνει μια πολύ αρνητική επιδημία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

Link: Wiley Online Library

By | 2019-01-17T17:24:30+00:00 Ιανουάριος 19th, 2019|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Παχυσαρκία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η αύξηση του βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής