Dietetics Articles
Καραγιάννης Νικ. BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν. Η νηστεία είναι μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης όπου πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ασπαστούν. Είναι χρήσιμες συνεπώς ορισμένες διατροφικές συμβουλές για τους ανθρώπους που επιλέγουν να νηστέψουν…
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διατροφή μας ευθύνονται για μια σειρά νοσημάτων που πραγματικά ταλανίζουν τους κατοίκους των χωρών της Δύσης. Η εκκολπωμάτωση του παχύ εντέρου είναι μια από αυτές. Με τον όρο Εκκολπώματα εννοούμε προβολές του βλεννογόνου (σαν μικρά σακουλάκια) μέσα από τρύπες που δημιουργούνται στους μύες που…
Δεκάδες επιστημονικές μελέτες, στην προσπάθεια τους να ερευνήσουν τις αιτίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη, κάνουν λόγω για «ένοχα γονίδια» στον οργανισμό μας, σύμφωνα όμως με την πρωτοποριακή θεωρία του Προφέσορα Νήλ, οι μοναδικοί ‘ένοχοι’ της ραγδαίας εξάπλωσης αυτών των σύγχρονων νόσων είναι οι άσχημες διατροφικές μας συνήθειες και η…
Καραγιάννης Νικ. BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος   Το κύριο θέμα που απασχολεί τους περισσότερους μέσα στις γιορτές σε επίπεδο διατροφής είναι η υπερφαγία που συμβαίνει αυτές τις μέρες. Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το φαινόμενο της υπερφαγίας που παρατηρείται είναι απολύτως δικαιολογημένο. Μέσα πάντα από…
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η κατανάλωση ψητού κρέατος σε συνδυασμό με μια σαλάτα αποτελεί σίγουρη μέθοδο αδυνατίσματος που πολλοί χρησιμοποιούν για να μειώσουν τα κιλά τους. Μάλιστα ορισμένοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ από τα αποτελέσματα που το υιοθετούν και ως μόνιμο τρόπο διατροφής. Βέβαια πέρα από το ‘απλοϊκό’ ψητό…
Διατροφική δυσανεξία, αλλεργία ή Υπερευαισθησία είναι μερικοί από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουμε ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φαγητό. Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργικής και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology) προτείνει ότι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο φαγητό πρέπει να ονομάζονται Υπερευαισθησίες στο Φαγητό και είναι…
«Οι ευεργετικές ιδιότητες του καστανού ρυζιού: νέα έρευνα αποδεικνύει τις προστατευτικές του ιδιότητες κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων» Το ρύζι, κατά κοινή ομολογία, θεωρείται ως ένα υγιεινό συμπλήρωμα στη διατροφή μας, ακριβώς επειδή είναι πηγή φυτινών ινών. Παρόλα αυτά, η θρεπτική αξία του κάθε είδους ρυζιού δεν είναι η ίδια, και…
«Χορτοφαγία: τα υπέρ και τα κατά μιας νέας στάσης ζωής» Τα οφέλη που έχει η υγεία μας όταν ακολουθούμε την χορτοφαγική διατροφή έχουν αναφερθεί και εξυμνηθεί σε πολλά άρθρα επιστημονικών περιοδικών, βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Οι γιατροί συστήνουν στους ανθρώπους να λιγοστέψουν την κατανάλωση του κρέατος, ενώ οι έρευνες ενεθάρρυναν…
«Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και οι πιθανοί κίνδυνοι που κρύβουν για την υγεία μας: τι λένε οι ειδικοί και οι νέες έρευνες» Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες καρδιολογικών νοσημάτων. Λίγοι όμως γνωρίζουν τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους που…
«Φυτικές ίνες και παχυσαρκία: νέα έρευνα δείχνει πως τα θαλάσσια φύκια βοηθούν στην απώλεια βάρους» Μια νέα έρευνα ήρθε από την Μεγάλη Βρετανία, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν πως τα θαλάσσια φύκια αποτελούν πιθανώς τη λύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εφόσον μειώνουν την πρόσληψη λίπους από τον οργανισμό πάνω από…
«Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου: Συμπτώματα και Τρόποι Αντιμετώπισης» Παλαιότερα γνωστό και με τον όρο σπαστική κολίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία δυσλειτουργία που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον Δυτικό κόσμο, καθώς υπολογίζεται ότι το ¼ του πληθυσμού υποφέρει σε κάποιο βαθμό από αυτή. Το μυστήριο που καλύπτει τα…
«Διαφωτιστικές για την έρευνα κατά του καρκίνου των ωοθηκών οι κότες που τρέφονται με σπόρους λιναριού» ScienceDaily (May 4, 2010) — Όλα δείχνουν πως οι ερευνητές που συμμετέχουν στην προσπάθεια της εύρεσης απαντήσεων σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών έχουν λόγο πλέον να χαίρονται. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλλινόις…
«Σοκολάτα: μια απόλαυση που είναι δυνατό να μειώσει την πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν για τουλάχιστον 10 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 19.357 ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών, και ανακάλυψαν πως αυτοί που κατανάλωναν το μεγαλύτερο ποσοστό σοκολάτας –κατά μέσο όρο 7,5 γραμμάρια τη μέρα-…
«Η δράση των ισοφλαβόνων της σόγιας στον σακχαρώδη διαβήτη» Πρόσφατα επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Massachusetts Amherst της Αμερικής ανακάλυψαν τα μοριακά μονοπάτια τα οποία επιτρέπουν τρόφιμα πλούσια σε βιο-ενεργές ουσίες σόγιας -που ονομάζονται ισοφλαβόνες- να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη και καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Σε γενικές γραμμές, οι νέες έρευνες…
«Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ηλικιωμένοι: Κλειδί για τη θεραπεία η έγκαιρη διάγνωση» Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, άλλοτε γνωστός ως σακχαρώδης διαβήτης των ηλικιωμένων, είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Σακχαρώδη Διαβήτη (IDF) στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν…
«Σακχαρώδης Διαβήτης και Παιδιά» O σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι το δεύτερο σε συχνότητα χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας μετά το άσθμα και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αύξηση 3-5% ετησίως. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 130 νέες περιπτώσεις σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. Στη χώρα μας περισσότερα…
«Σωστή διατροφή και φαρμακευτικά σκευάσματα: μύθοι και πραγματικότητα για τη σωστή εντερική λειτουργία του οργανισμού μας» Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να πάρουμε τα διατροφικά στοιχεία τα οποία χρειαζόμαστε από τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή παρά από ένα φαρμακευτικό ή βιομηχανοποιημένο σκεύασμα το οποίο μας…
«Η μαγεία του πράσινου τσαγιού: η φυσική μας ασπίδα κατά του καρκίνου, της χοληστερίνης και του στρες» Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα του πλανήτη με ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση στις Ασιατικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πέρα, όμως, από την κατανάλωση του ως αφέψημα…
«Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: νέα έρευνα αποκαλύπτει τις ευεργετικές του ιδιότητες για τους καρκινοπαθείς» Οι ερευνητές της κλινικής Mayo ισχυρίζονται πως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού εμφανίζει κλινική δραστηριότητα χαμηλής τοξικότητας για τους ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών ενός πειράματος που διενεργήθηκε.…
Ποια είναι η δουλειά του διαιτολόγου; Αν ρωτούσαμε τυχαία κάποιον στο δρόμο το παραπάνω, θα μας έλεγε πως η δουλειά του διαιτολόγου είναι να αδυνατίζει. ΛΑΘΟΣ Η δουλειά του διαιτολόγου, κατά κύριο λόγο, είναι να αποτρέπει την περεταίρω απώλεια βάρους. Η διαιτολογία είναι ένα παραϊατρικό, νοσοκομειακό επάγγελμα που ασχολείται με…
«Μύθοι και πραγματικότητα για τη δημιουργία μυικής μάζας: Ποιος ο ρόλος της πρωτεΐνης;» Εδώ και χιλιάδες χρόνια πιστεύουμε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία μυικής μάζας, η οποία θα υπερέχει σε μέγεθος και δύναμη. Για παράδειγμα, ο Μίλων του Κρότωνα της Ν. Ιταλίας, ο οποίος…
«Οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου: νέα έρευνα επισημαίνει τη συμβολή του στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού» Σύμφωνά με νέα έρευνα που διενέργησαν οι ερευνητές στο Περιεκτικό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ένα μείγμα προερχόμενο από το μπρόκολο είναι δυνατό να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη…
«Μαγνήσιο: το απαραίτητο διατροφικό στοιχείο για την ενίσχυση της σκέψης και του ανθρώπινου μυαλού» Τις ευεργετικές ιδιότητες του μαγνησίου στον ανθρώπινο εγκέφαλο φέρνει στο φως μία νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας εκδόθηκαν πρόσφατα. Αυτή η νέα έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου της Κίνας, παρουσίασε ότι η…
«Εμπλουτισμένα τρόφιμα: η δημιουργία του πρώτου παγωτού που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας» Τα λειτουργικά τρόφιμα δημιουργήθηκαν από τους επιστήμονες τροφίμων σε συνεργασία με διατροφολόγους για να εμπλουτίσουν και να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Το πρώτο τρόφιμο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως λειτουργικό τρόφιμο ήταν η μαργαρίνη. Οι…
«Κυστική ίνωση: η πιο συχνή κληρονομική πάθηση και οι τρόποι αντιμετώπισής της» Η Κυστική Ίνωση ή αλλιώς ινοκυστική νόσος, είναι η πιο συχνή κληρονομική πάθηση της λευκής φυλής που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των ασθενών, ενώ επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία. Σήμερα η κυστική ίνωση…
«Κοινωνία και διατροφικές συνήθειες: πως ο περίγυρος μας επηρεάζει τη διατροφή μας» Το φαγητό αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για τον άνθρωπο, μα και μεγάλη απόλαυση στη καθημερινότητα μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το τι θα φάμε αλλά και το πόσο θα φάμε. Είναι γνωστό για παράδειγμα, εδώ και…
«Κοιλιοκάκη: Ο πιθανός ένοχος πίσω από τα φουσκώματα και τον τυμπανισμό» Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής γνωρίζουν ήδη την σημαντική θρεπτική αξία που χαρίζουν στον οργανισμό μας το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Το ψωμί και τα παράγωγα του αποτελούν σίγουρα αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινής διατροφής μας,…
«Οι πιπεριές αποδεικνύονται πολύτιμοι σύμμαχοι για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος» Φανταστείτε για ένα λεπτό την απόλαυση που αισθάνεστε, καθώς τρώτε το αγαπημένο σας μεξικανικό φαγητό, το οποίο πιθανώς είναι ένα παραγεμισμένο με φασόλια μπουρίτο, γαρνιρισμένο με άφθονη ποσότητα ψιλοκομμένων καυτερών πιπεριών. Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε περισσότερες πιπεριές, απ’ όσες…
«Το καλοψημένο κρέας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης» Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας (Anderson Cancer Center) στην 101η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης της Αντικαρκινικής Έρευνας, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά κρέας,…
«Καρκίνος: Τα αίτια και οι διατροφικές συμβουλές ενάντια στη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα» Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας και που ευθύνεται για 25.000 περίπου θανάτους το χρόνο. Οι Έλληνες, παρόλα αυτά, παραμένουν πρωταθλητές στο κάπνισμα, στην έλλειψη φυσικής άσκησης, στην παχυσαρκία, ενώ η διατροφή…
«Κάπα οπιοειδείς υποδοχείς: οι αιτίες που μετατρέπουν το σώμα μας σε μηχανές αποθήκευσης λίπους» Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν η κατανάλωση λιπαρών φαγητών και ζάχαρης μέσω των γλυκών θα είναι αυξημένη από τους περισσότερους. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η αυξημένη κατανάλωση λίπους και ζάχαρης ενεργοποιούν γονίδια τα οποία ενισχύουν την…
«Θηλασμός και μητρικό γάλα: το θαύμα της φύσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά ανθρώπινη φόρμουλα» Σύμφωνα με νέες έρευνες, το μητρικό γάλα αποδεικνύεται μοναδικό στη σύνθεση του, πολύτιμο και αναντικατάστατο, όχι μόνο για τους πρώτους μήνες ζωής των βρεφών, αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους, αφού βοηθά στη…
«Νέα στοιχεία στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας: η μύγα των φρούτων μπαίνει στο μικροσκόπιο της επιστήμης» Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας, που διενεργήθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Α&Μ του Τέξας, η μικροσκοπική γλώσσα της μύγας των φρούτων είναι πιθανό να μας δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα…
«Εφηβεία και διατροφή» Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή των εφήβων…
«Εντερικά βακτήρια: οι πιθανοί ένοχοι πίσω από την παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες» Σύμφωνα με έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό χώρο του επιστημονικού περιοδικού Science, η ανεπτυγμένη όρεξη και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να μεταφερθεί από το ένα ποντίκι στο άλλο, μέσω των εντερικών βακτηρίων. Τα αποτελέσματα της…
«Αυξομείωση σωματικού βάρους: οι εγκεφαλικές διεργασίες και οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την διατήρηση του βάρους μας» Στην πρώτη μου επαφή με τους ασθενείς μου, αυτό το οποίο τονίζω σε όλους εκείνους, οι οποίοι πάσχουν από παχυσαρκία, είναι ότι θα ήταν καλύτερα να μείνουν στα κιλά στα οποία είναι και…
«Οι ευεργετικές ιδιότητες της Βιταμίνης Ε: τρόποι πρόληψης και προστασίας από τα εγκεφαλικά επεισόδια» Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο της Αμερικής φέρει θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή της βιταμίνης…
«Γιατί το έτοιμο φαγητό προκαλεί «παθητική υπερκατανάλωση» Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το έτοιμο φαγητό (fast-food) και τα γλυκά επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία και προκαλούν άμεση εθιστική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να επιστρέψουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι έρευνες του ιατρικού κέντρου UT Southwestern στο πανεπιστήμιο του Τέξας δείχνουν…
«Δυσπεψία και Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση: Οι πιο συχνές, άγνωστες νόσοι του πεπτικού συστήματος.» Όλοι γνωρίζουμε τις ‘σωστές’ τροφές που οδηγούν στην απώλεια βάρους, μα λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι πέρα από τις ‘σωστές τροφές’ υπάρχει και ‘σωστός τρόπος’ ως προς την κατανάλωση τους. Οι κακές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με το…
«Δυσκοιλιότητα: Η ‘μάστιγα’ του Δυτικού τρόπου ζωής» Λανθασμένη διατροφή, καθιστική ζωή, άγχος, αλλά και απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως ένα ταξίδι ή μια εξαντλητική δίαιτα, έχουν επιπτώσεις στο σώμα μας. Όσο και να προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, ο σύγχρονος τρόπος ζωή που διαλέγουμε μπορεί να συμβαδίζει με τις…
«Διατήρηση του σωματικού βάρους: Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε δίαιτα» Η αυξομείωση του σωματικού βάρους είναι ένα από τα βασικά προβλήματα όλων όσων για κάποια περίοδο της ζωής τους ακολούθησαν κάποια δίαιτα. Η επιστήμη της διαιτολογίας, στη προσπάθεια της να ενισχύσει και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των παχύσαρκων…
«Δίαιτες αποτοξίνωσης: οι ευεργετικές ιδιότητες και οι παγίδες των detox diets» Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή όπως είναι γνωστές ως detox diets (προέρχεται από την αγγλική λέξη detoxification που σημαίνει αποτοξίνωση) είναι ένας τρόπος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χάσουν βάρος ή απλά να αποβάλουν τοξίνες από το σώμα τους, με…
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 135 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και είναι πιθανό, μέχρι το έτος 2025, ο αριθμός αυτών που πάσχουν να ανέβει στα 200…
«Νέες εξελίξεις στην πρόληψη κατά του διαβήτη: πως η καφεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση εκδήλωσης κρουσμάτων της ασθένειας» Τόσο η παχυσαρκία όσο και ο διαβήτης αυξάνονται στο σύγχρονο πολιτισμό με ραγδαίους ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών θα φτάσει τα 380 εκατομμύρια. Οι ακριβείς…
«Σακχαρώδης Διαβήτης: Τα οφέλη της σωματικής άσκησης» Η σωματική άσκηση στον σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την θεραπεία του ακόμη από την εποχή του Αριστοτέλη. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 50% των διαβητικών δεν συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης. Οι διαιτολόγοι, όσο και οι…
«Σακχαρώδης Διαβήτης: Διαιτολογικές Συμβουλές για την αντιμετώπιση του» (Μέρος Β) Όπως είδαμε έως τώρα, ο σακχαρώδης διαβήτης όχι μόνο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του πλανήτη, αλλά έχει και σημαντικές συνέπειες στον οργανισμό μας. Παρόλα αυτά, με την έγκαιρη διάγνωση του, τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και ένα ισορροπημένο…
«Σακχαρώδης Διαβήτης: ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατρο-κοινωνικά προβλήματα» (Μέρος Α) Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες. Η συχνότητα του αυξάνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη: η πρόσφατη εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη έχει φτάσει τα 110 εκατομμύρια και αναμένεται να διπλασιαστεί στα 210 εκατομμύρια μέχρι το…
Πρόσφατα μια έρευνα έγινε στην Αμερική στο University of Scranton της Πενσυλβάνιας όπου ανακαλύφθηκε κάτι το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείτε πραγματικά μοναδικό. Φαγητά όπως το ποπ-κορν και πολλά από τα γνωστά δημητριακά πρωινού εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες ανήκουν…
«Γαστρίτιδα και Έλκος: Όταν η καθημερινότητα μας επιτίθεται, το στομάχι μας καταρρέει.» Ψυχικό στρες, αλόγιστη χρήση φαρμάκων και δύο από τις πιο άσχημες συνήθειες της εποχής μας, τα τσιγάρα και το αλκοόλ, συνθέτουν μία εικόνα καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Δυστυχώς όμως ο αποδέκτης τέτοιων συνηθειών, δηλαδή το στομάχι μας,…
«Γήρανση και γεροντικές ασθένειες: πως η μοριακή επίδραση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να επηρεάσει ριζικά την ποιότητα ζωής» Άλλη μια έρευνα εκδόθηκε πρόσφατα, η οποία πιστοποιεί για ακόμη μία φορά το γεγονός ότι οι ολιγοθερμιδικές διατροφές έχουν αντιγηραντική επίδραση στον οργανισμό, ενώ, αντίθετα, οι πολυθερμιδικές επιταχύνουν το ρυθμό γήρανσης.…
«Άνοια: Ο ρόλος της διατροφής όταν η μνήμη μας προδίδει» Ο καταγεγραμμένος αριθμός ατόμων που πάσχουν από άνοια αυξάνεται σταδιακά σε ολόκληρο το πλανήτη και ειδικότερα στις αναπτυγμένες χώρες. Σήμερα υπάρχουν 141.000 ασθενείς στην Ελλάδα, 5.000.000 στην Ευρώπη και 24.500.000 παγκοσμίως. Η άνοια μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και πολλές…
«Βλαβερή για τον οργανισμό αποδεικνύεται η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών: αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.» Στο στόχαστρο των ερευνητών βρέθηκαν τα αναψυκτικά, επιβεβαιώνοντας μέσα από νέες έρευνες πως η συχνή κατανάλωση τους ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό…
«Αμινοξέα και υγεία: πως οι διατροφικές μας συνήθειες γίνονται η αφορμή για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ» Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, 26,6 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παγκοσμίως Αλτσχάιμερ το 2006, και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι…
«Υδατάνθρακες: Οι Αποθήκες Καυσίμων των Αθλητών» Η διατροφή των αθλητών τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονης επιστημονικής διερεύνησης. Μια σωστή διατροφή με ορθές διατροφικές επιλογές μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση τους τόσο στην προπόνηση όσο και στον αγώνα. Ένας αθλητής λοιπόν χρειάζεται ένα σχέδιο καυσίμων που να συμπεριλαμβάνει ένα σωστό…
«Τα μυστικά του μεταβολισμού: στο φως νέα στοιχεία για τη συμβολή ενός πεπτιδίου που καθορίζει την ποσότητα λίπους που καταναλώνουμε» Μία σημαντική έρευνα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, στο Οχάιο της Αμερικής, τα αποτελέσματα της οποίας μας δίνουν νέες πληροφορίες για τις λειτουργίες του ανθρώπινου μεταβολισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα…
«Ασπίδα προστασίας του οργανισμού οι διαλυτές φυτικές ίνες: νέα σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη της παχυσαρκίας και την ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος» Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις της Αμερικής παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα των διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες φαίνεται πως μειώνουν τις φλεγμονές που σχετίζονται…