Κοιλιοκάκη ονομάζουμε την γενετική υπερευαισθησία στη γλουτένη (πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, την σίκαλη και το κριθάρι) και επηρεάζει το λεπτό έντερο. Υπολογίζεται ότι το 1 % του πληθυσμού στον πλανήτη πάσχει από κοιλιοκάκη. Αν δεν διαγνωσθεί μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, σκλήρυνσης κατά πλάκα, αναιμία, οστεοπόρωση, στειρότητα, αποβολή, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο εντέρου. Επιστήμονες από την Ιταλία μελέτησαν 992 παιδιά μεταξύ του 2006 και του 2012 που έπασχαν από ασθένειες που σχετίζονταν με κοιλιακό πόνο, συμπεριλαμβανομένου και του ευερέθιστου εντέρου, και που έπασχαν από δυσπεψία. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων έδειξαν ότι τα παιδιά που έπασχαν από ευερέθιστο έντερο είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κοιλιοκάκη σε σχέση με τα παιδιά που παρουσίασαν δυσπεψία ή κοιλιακούς πόνους. Από την συγκεκριμένη έρευνα βλέπουμε λοιπόν ότι μια γενικευμένη πάθηση όπως το ευερέθιστο έντερο μπορεί να κρύβει κάποια μορφή υπερευαισθησίας σε κάποια τρόφιμα.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής