Η ρεσβερατρόλη ανήκει στις αντιοξειδωτικές ουσίες και βρίσκεται κυρίως στην φλούδα των σταφυλιών, στο κόκκινο κρασί, στα peanuts και σε διάφορα μούρα. Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες αυτής της ουσίας, επιβραδύνει την γήρανση του εγκεφάλου, μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή σε ασθενείς με άνοια και έχει έντονες αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε ότι αφορά τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης κάποιες έρευνες έχουν εντοπίσει ότι συσχετίζεται με κάποια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες για το γενετικό μας υλικό σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, αλλά η μεταλλαγμένη μορφή αυτής της πρωτεΐνης φαίνεται να ενισχύει την καρκινογένεση. Επιστήμονες από την Βραζιλία θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση της ρεσβερατρόλης και μελέτησαν τον ρόλο της σε καρκινικά κύτταρα του μαστού με διαφορετικές μεταλλαγμένες μορφές της πρωτεΐνης p53, καθώς και καρκινικών κυττάρων του μαστού με φυσιολογικές μορφές της πρωτεΐνης p53. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη ανέστειλε τη συσσωμάτωση των μεταλλαγμένων μορφών της πρωτεΐνης p53 και μείωσε τις πολλαπλασιαστικές και μεταστατικές ικανότητες των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Περισσότερες έρευνες πρέπει να γίνουν για να ανακαλύψουμε ποια μόρια της ρεσβερατρόλης εμποδίζουν τον καρκινογόνο ρόλο των μεταλλαγμένων πρωτεϊνών p53 με απώτερο σκοπό την δημιουργία καλύτερων αντικαρκινικών φαρμάκων.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Oncotarget