Σύμφωνα με νέες έρευνες, το μητρικό γάλα αποδεικνύεται μοναδικό στη σύνθεση του, πολύτιμο και αναντικατάστατο, όχι μόνο για τους πρώτους μήνες ζωής των βρεφών, αλλά και για τη μετέπειτα ζωή τους, αφού βοηθά στη δημιουργία εκείνων των αντισωμάτων στον οργανισμό που θα τα προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες στη ζωή τους. Δεκάδες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μοναδικά διατροφικά στοιχεία στο μητρικό γάλα, τα οποία όχι μόνο διασφαλίζουν την καλή υγεία των νεογνών, αλλά προσαρμόζονται μέχρι και στις καθημερινές τους ανάγκες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού τους, στην αρχή της ζωής τους.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει ότι το γάλα που παράγει η μητέρα μετά τον τοκετό είναι η καταλληλότερη διατροφή για τα νεογέννητα και δεν πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες φόρμουλες, διότι καλύπτει όλες τις οργανικές ανάγκες του βρέφους κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Το γάλα της μητέρας όχι μόνο προστατεύει το βρέφος από ασθένειες όπως το κρυολόγημα, διάρροια και σύνδρομα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αλλά και για μεταγενέστερες ασθένειες όπως το άσθμα, αλλεργίες και παχυσαρκία άλλα και προωθεί την εγκεφαλική ανάπτυξη του νεογνού.

 

Επίσης, ο θηλασμός έχει και θετικές επιδράσεις στην ίδια την μητέρα με την γρηγορότερη απώλεια του βάρους της εγκυμοσύνης, με το να την προστατεύει από αναιμία, υπέρταση και μεταγεννητική κατάθλιψη. Παράλληλα, τα επίπεδα οστεοπόρωσης και καρκίνου του μαστού είναι χαμηλότερα σε γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους.

 

Καινούργιες έρευνες όμως προκύπτουν που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το σημαντικό ρόλο που έχει το μητρικό γάλα για τα νεογνά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του.

 

Αρχικά ερευνητές στην Ελβετία και Αυστραλία ανακάλυψαν ότι το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, που δεν περιέχει το αγελαδινό γάλα, όπου βοηθούν στο να αποβάλουν ιούς και βακτήρια από το γαστροεντερικό σύστημα του νεογνού. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας λοιπόν έδειξαν τον μέχρι πρότινος άγνωστο μηχανισμό με τον οποίο το μητρικό γάλα θωρακίζει το βρέφος, αλλά επίσης, ότι το μητρικό γάλα προστατεύει καλύτερα το βρέφος από ασθένειες όπως η διάρροια, τα εξανθήματα και άλλες δυσλειτουργίες, σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονται με αγελαδινό γάλα. Οι επιστήμονες μελέτησαν το λίπος στο μητρικό γάλα σε σχέση με το αγελαδινό και ανακάλυψαν ότι το λίπος στο μητρικό γάλα περιβάλλεται από δυο πρωτεΐνες που ονομάζονται MUC-1 και MUC-4 που δεν υπάρχουν στο αγελαδινό γάλα. Άλλες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν σε σχέση με την λειτουργία αυτών των πρωτεϊνών έχουν δείξει ότι μπλοκάρουν κάποιους υποδοχείς στο γαστροεντερικό σύστημα, τα οποία είναι σημεία όπου μικροοργανισμοί όπως το

 

ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori) και η E. Coli υποβόσκουν, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη τους και κατά συνέπεια την προσβολή του βρέφους από ασθένειες.

 

Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα συστατικά του μητρικού γάλακτος μεταβάλλονται μέσα στο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τις ανάγκες του βρέφους. Το μητρικό γάλα περιέχει νουκλεοτίδια τα οποία βοηθούν τον ύπνο του βρέφους. Οι επιστήμονες μελέτησαν τρία νουκλεοτίδια στο μητρικό γάλα, των οποίων οι ποσότητες μεταβάλλονται μέσα στο εικοσιτετράωρο και επηρεάζουν το νευρικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να προκαλούν την αφύπνιση ή τον ύπνο στο βρέφος. Οι έρευνες έδειξαν ότι η ποσότητα αυτών των ουσιών αυξάνεται στο μητρικό γάλα κατά τις βραδινές ώρες (8 μ.μ. με 8 π.μ.) για να εξασφαλιστεί ο ύπνος του βρέφους. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες οι οποίες προκαλούν την αφύπνιση του βρέφους το πρωί και τον ύπνο κατά τις βραδινές ώρες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να αποφεύγουν οι μητέρες να παράγουν γάλα και να το αποθηκεύουν με σκοπό να το προσφέρουν στο βρέφος κάποια διαφορετική στιγμή της ημέρας.

 

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία και οι μητέρες με νεογέννητα παιδιά δεν θα πρέπει να τον αποφεύγουν, διότι προσφέρει μοναδική προστασία και διατροφική αξία στο νεογνό, η οποία είναι απαραίτητα για τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Νικόλαος Καραγιάννης BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος