Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει βρεθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη και διπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση αλατιού κατά 30 % παγκόσμιος. Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλατιού όμως έχει βρεθεί ότι υποστηρίζεται από μια σύνθετη νευρολογική διαδικασία που μόλις τώρα έχουμε αρχίσει να κατανοούμε. Επιστήμονες από το στρατιωτικό ιατρικό πανεπιστήμιο της Chongqing στην Κίνα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καυτερών τροφίμων επηρεάζει αυτή την σύνθετη νευρολογική διαδικασία και προκαλεί τον εγκέφαλο μας να αποζήτα λιγότερο αλάτι. Σε προηγούμενη πιλοτική έρευνα οι Κινέζοι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η καψαϊκίνη, που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι, ενίσχυσε την αίσθηση ότι το φαγητό ήταν αλμυρό. Οι επιστήμονες μελέτησαν 606 άτομα και τις προτιμήσεις τους για αλμυρά και καυτερά φαγητά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα καυτερά φαγητά είχαν χαμηλότερη κατανάλωση αλατιού στην διατροφή τους σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν λάτρεις των καυτερών τροφίμων. Επίσης, μετρήσεις πίεσης έδειξαν ότι αυτοί που συμπαθούσαν τα καυτερά τρόφιμα παρουσίασαν κατά μέσο όρο 8 μονάδες χαμηλότερη συστολική και 5 μονάδες χαμηλότερη διαστολική πίεσε σε σχέση με τους λάτρεις των αλμυρών γεύσεων. Με την χρήση τεχνικών απεικόνισης οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση καψαϊκίνης προκάλεσε ανάλογη εγκεφαλική ενεργοποίηση με αυτή που προκαλεί η κατανάλωση αλατιού. Σίγουρα οι διατροφικές προτιμήσεις δεν αλλάζουν εύκολα αλλά μικρή χρήση καυτερού στο μαγείρεμα σταδιακά μπορεί να μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις προτιμήσεις μας, να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian