Η Μεσογειακή διατροφή άρχισε να μελετάτε στα μέσα της δεκαετίας των 60 όπου επιστήμονες μελέτησαν την διατροφή των Ελλήνων και των κατοίκων της Νότιας Ιταλίας σε σχέση με την διατροφή των λαών της Βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες γύρω από το περιεχόμενο της Μεσογειακής διατροφής σε γενικές γραμμές απαρτίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, σιτηρών ολικής αλέσεως και ελαιόλαδου, με μέτρια κατανάλωση τροφών όπως είναι το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρασί και χαμηλή κατανάλωση αυγών και γλυκών. Επιστήμονες από την Ιταλία μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 5.200 ατόμων, από μια κεντρική περιοχή της Ιταλίας, που δεν είχαν συμμετάσχει σε κάποια άλλη έρευνα στο παρελθόν, ηλικίας 65 ετών και πάνω, για μια περίοδο 8 ετών, χρησιμοποιώντας την Μεσογειακή βαθμολογία διατροφής 10 σημείων, που είχε χρησιμοποιηθεί για την μελέτη της διατροφής των Ελλήνων. Πιο συγκεκριμένα η Μεσογειακή βαθμολογία διατροφής 10 σημείων δείχνει πόσο κοντά η διατροφή κάποιου είναι στη Μεσογειακή διατροφή, όπου σκορ 9 σημαίνει απόλυτη ταύτιση με την Μεσογειακή διατροφή, ενώ σκορ 0 σημαίνει εκ διαμέτρου αντίθετη διατροφή σε σχέση με αυτό που ορίζουμε ως Μεσογειακή διατροφή. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι για κάθε 1 βαθμό επιπλέον που σκόραρε κάποιος στην βαθμολογία της Μεσογειακής διατροφής των 10 σημείων μειωνόταν κατά 5 % οι πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία. Όταν οι επιστήμονες συμπεριελάμβανε στην έρευνα τους τα αποτελέσματα παρόμοιων ερευνών αυξάνοντας των αριθμό των συμμετεχόντων στους 11.738 τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αυξημένη κατανάλωση μονο-ακόρεστων λιπαρών οξέων, μέσω του ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με την μέτρια κατανάλωση κρασιού με τα γεύματα αποτελούν ίσως τις κύριες αιτίες που ενισχύουν το προσδόκιμο ζωής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια διατροφή που έχει ως πυρήνα την αυξημένη κατανάλωση φυτικών πηγών, όπως η Μεσογειακή διατροφή, έχει πολύ θετική επίδραση στην υγεία μας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Cambridge University Press