Η προσπάθεια ζευγαριών να γονιμοποιήσουν με τεχνικά μέσα αποτελεί ένα παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και έχει πολύ υψηλό κόστος. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν τυχόν αιτίες οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια γονιμοποίησης. Μια από αυτές τις αιτίες είναι και η λάθος διατροφή. Τα τελευταία περίπου 50 χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ζάχαρης και πιο συγκεκριμένα στην Αμερική το ένα τρίτο της συγκεντρωτικής κατανάλωσης ζάχαρης προέρχεται από αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης μελέτησαν για μια διάρκεια 12 μηνών 3.828 γυναίκες και 1.045 άνδρες ηλικιών μεταξύ 21 και 45 ετών για να δουν αν η κατανάλωση ζάχαρης και αναψυκτικών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιτυχημένη έκβαση γονιμοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών μείωνε μηνιαίως κατά 20 % την πιθανότητα γονιμοποίησης τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Επίσης, άνδρες με καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών παρουσίασαν 33 % μειωμένες πιθανότητες γονιμοποίησης, ενώ για τις γυναίκες η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών μειώνει κατά 25 % τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης χυμών ή αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη με τις πιθανότητες γονιμότητας. Βλέπουμε λοιπόν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης πέρα από τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης παχυσαρκίας και διαβήτη επηρεάζει και τις πιθανότητες της επιτυχημένης γονιμοποίησης. Ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους είναι σημαντικό να υιοθετήσουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian