Λανθασμένη διατροφή, καθιστική ζωή, άγχος, αλλά και απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως ένα ταξίδι ή μια εξαντλητική δίαιτα, έχουν επιπτώσεις στο σώμα μας. Όσο και να προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, ο σύγχρονος τρόπος ζωή που διαλέγουμε μπορεί να συμβαδίζει με τις επιταγές της εποχής μας, μα δεν συμβαδίζει πάντα και με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζεται στο σύγχρονο άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλλου και οικονομικής κατάστασης, είναι αυτό της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), τουλάχιστον το 16% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν τον τελευταίο χρόνο πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το ποσοστό φτάνει το 20% για όσους έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ένα ποσοστό που μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι καθημερινές μας επιλογές έχουν συνέπειες στον οργανισμό μας που δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Δυσκοιλιότητα: Αιτίες και Τρόποι αντιμετώπισης.

Η δυσκοιλιότητα, η οποία δεν οφείλεται σε παθολογικές αιτίες, είναι απόρροια του μη σωστού τρόπου ζωής και της άστατης διατροφής. Οι αιτίες που κατά κύριο λόγω προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι η ανεπαρκής κατανάλωση φυτικών ινών και υγρών σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής εξάσκησης. Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι δευτερογενής αποτέλεσμα ασθένειας ή μετεγχειρητικό πρόβλημα, λόγω της μειωμένης κινητικότητας του εντέρου απόρροια της νάρκωσης, της χαμηλής κατανάλωσης φαγητού και της ακινησίας.

 

Εφόσον η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε παθολογικούς λόγους τότε η πρώτη γραμμή θεραπείας πρέπει να επικεντρώνετε στη καθημερινή διατροφή του ασθενή. Ο κλινικός διαιτολόγος θα δώσει οδηγίες στον ασθενή  πώς  να αυξήσει την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή του. Οι φυτικές ίνες θα αυξήσουν την ποσότητα των κοπράνων. Οι διατροφικές επιλογές του ασθενή θα πρέπει να επικεντρωθούν στη κατανάλωση των τροφικών ειδών ολική αλέσεώς, περιλαμβάνοντας στην διατροφή τους τα δημητριακά, το ψωμί και το αλεύρι ολικής αλέσεως. Επίσης, η κατανάλωση σιτηρών, όπως είναι η βρώμη και η σίκαλη, που είναι λιγότερο κατεργασμένα προϊόντα από το σιτάρι, θα βοηθήσει την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.

 

Η κατανάλωση της φλούδας στα φρούτα και στην πατάτα είναι άλλος ένας τρόπος να αυξήσει ο ασθενής τις φυτικές ίνες στη διατροφή του. Άλλες τροφές που είναι αυξημένες σε φυτικές ίνες είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Οι ασθενείς που δεν έχουν υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών και δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτή την διατροφή θα ήταν καλό να πάρουν οδηγίες από τον κλινικό διαιτολόγο για το πως μπορούν να αυξήσουν την καθημερινή κατανάλωση τους.

 

Μια ακόμη αιτία που οδηγεί στην δυσκοιλιότητα είναι συνήθως η ανεπαρκής κατανάλωση υγρών. Ένας υγιής ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 1,5-2 λίτρα υγρών την ημέρα (περισσότερο σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας ή χειρονακτικής εργασίας). Η ελλιπείς κατανάλωση υγρών παρεμποδίζει την διαστολή και οδηγεί στην μείωση της σκληρότητας των φυτικών ινών, ενέργειες που βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Ένα ζεστό ρόφημα το πρωί θα μπορούσε κάλλιστα να βοηθήσει την κινητικότητα του εντέρου.

 

Η έλλειψη φυσικής εξάσκηση μπορεί να είναι άλλη μια αιτία που οδηγεί στη δυσκοιλιότητα. Είναι γνωστό πως η φυσική εξάσκηση βοηθάει στην τόνωση των μυών, ακόμη και τους μύες του εντέρου. Ο ασθενής θα επωφεληθεί από το καθημερινό περπάτημα στο να βελτιώσει την εντερική του λειτουργία.

 

Τελικό μέσο αντιμετώπισης είναι η χορήγηση καθαρτικών στον ασθενή σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν πρώτα ο ασθενείς να έχει επιφέρει όλες τις αλλαγές που προαναφέρθηκαν στον τρόπο διατροφής και τρόπου ζωής του, πριν την χορήγηση φαρμάκων.

Νικόλαος Καραγιάννης BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος