Friday, 01 February 2013 10:01

Σπόροι Λιναρίου και καρκίνος ωοθηκών

Rate this item
(0 votes)

«Διαφωτιστικές για την έρευνα κατά του καρκίνου των ωοθηκών οι κότες που τρέφονται με σπόρους λιναριού»

ScienceDaily (May 4, 2010) — Όλα δείχνουν πως οι ερευνητές που συμμετέχουν στην προσπάθεια της εύρεσης απαντήσεων σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών έχουν λόγο πλέον να χαίρονται. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλλινόις της Αμερικής χρησιμοποιούσαν επί πέντε χρόνια την κότα, ως μοντέλο για την μελέτη αυτής της θανατηφόρας ασθένειας. Πρόσφατα, λοιπόν, ανακάλυψαν πως η διατροφή, που είναι πλούσια σε σπόρους λιναριού μειώνει την δριμύτητα του καρκίνου των ωοθηκών και αυξάνει την επιβίωση στις κότες.

Οι σπόροι λιναριού αποτελούν την πιο πλούσια φυτική πηγή Α-λινολενικού οξέος, ενός τύπου δηλαδή ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως οι σπόροι λιναριού αποτρέπουν τη δημιουργία όγκων στο παχύ έντερο, στο στήθος, στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Όπως δήλωσε και η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ζωικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις, και κορυφαία Αμερικανίδα ερευνήτρια στο τομέα των πουλερικών, Janice Bahr, για όλους τους παραπάνω λόγους, και εφόσον δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία, είναι λογικό να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν τον καρκίνο των ωοθηκών.

Σύμφωνα με την Bahr, κάθε χρόνο 25.000 γυναίκες αποκτούν καρκίνο των ωοθηκών και κάθε χρόνο, 15.000 από αυτές πεθαίνουν εξαιτίας της ασθένειας. Ενώ οι περιπτώσεις θανάτου από άλλες μορφές καρκίνου έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών παραμένουν τα ίδια.

Όπως δηλώνει και η Bahr: «Οι κότες είναι τα μόνα ζώα, τα οποία αναπτύσσουν αυθόρμητα καρκίνο των ωοθηκών στην επιφάνεια των ωοθηκών, όμοια με τους ανθρώπους. Σε αυτή τη μελέτη προσπαθήσαμε να αξιολογήσουμε με ποιον τρόπο η διατροφή, που είναι πλούσια σε σπόρους λιναριού, επηρέασε τις δίχρονες ωοπαραγωγικές όρνιθες (δηλαδή όρνιθες οι οποίες είχαν το ίδιο ποσοστό ωορρηξίας με αυτό των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι όρνιθες, οι οποίες, επί ένα χρόνο, είχαν μια διατροφή πλούσια σε σπόρους λιναριού παρουσίασαν σημαντική μείωση στη δημιουργία όγκων των ωοθηκών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι πιο πολλές από τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών δεν είχαν καλή πρόγνωση, ακριβώς επειδή η διάγνωση έγινε κατά τη διάρκεια του τρίτου ή τέταρτου σταδίου, όταν δηλαδή ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις, και είχε επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος τους».

Οι όρνιθες που λάμβαναν ελεγχόμενη διατροφή παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης όγκων του τελευταίου σταδίου, γεμάτους με υγρό και μεταστάσεις, σε σύγκριση με τις όρνιθες που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε σπόρους λιναριού. Ενώ οι όρνιθες που λάμβαναν διατροφή πλούσια σε σπόρους λιναριού δεν παρουσίασαν μειωμένη εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, παρόλα αυτά είχαν μικρότερο αριθμό όγκων σε τελικό στάδιο και μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Η Bahr εξηγεί: «Στις όρνιθες που λάμβαναν σπόρους λιναριού ανακαλύψαμε πως υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός όγκων, απομονωμένων εντός των ωοθηκών και είχαν μικρότερη μεταστατική εξάπλωση. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εύρημα, εφόσον οι μεταστάσεις που συνοδεύουν τα τελικά στάδια του καρκίνου των ωοθηκών αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου αυτής της ασθένειας. Σε περίπτωση που ο καρκίνος διαγνωσθεί στα αρχικά του στάδια, όταν οι όγκοι περιορίζονται εντός των ωοθηκών, οι γυναίκες αυτές έχουν καλύτερη πρόγνωση και περισσότερες επιλογές θεραπείας».

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι όρνιθες που λάμβαναν σπόρους λιναριού είχαν καλύτερο έλεγχο του βάρους τους, το οποίο είναι σημαντικό, εφόσον η παχυσαρκία αυξάνει το ρίσκο της εμφάνισης καρκίνου. Και οι δύο διατροφές είχαν ίσο θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά, παρόλα αυτά, εντός έξι μηνών, οι όρνιθες που λάμβαναν σπόρους λιναριού είχαν λιγότερο βάρος από αυτές που λάμβαναν ελεγχόμενη διατροφή. Όμως, σε 12 μήνες, οι όρνιθες που λάμβαναν σπόρους λιναριού διατήρησαν το βάρος τους και οι όρνιθες ελεγχόμενης διατροφής έχασαν σημαντική ποσότητα βάρους, ενδεικτικό της επιδείνωσης της υγείας τους. Τελικά, η πλούσια σε σπόρους λιναριού διατροφή βοήθησε τα πτηνά να διατηρήσουν το βάρους τους σε υγιή επίπεδα και είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη υγεία και λιγότερη θνησιμότητα.

Όπως δηλώνει και η Bahr: «Μέσω αυτής της έρευνας αποδείξαμε πως η συμπλήρωση της διατροφής με σπόρους λιναριού για ένα χρόνο είναι δυνατό να μειώσει τη δριμύτητα του καρκίνου των ωοθηκών στις όρνιθες. Αυτά τα αποτελέσματα είναι δυνατό να αποτελέσουν τη βάση μιας κλινικής δοκιμής, η οποία θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των σπόρων λιναριού ως χημό-κατασταλτικού ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες».

Η αιτία εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών παραμένει άγνωστη, όμως μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι αυτή, που διατυπώθηκε το 1971, από τον MF Fathalla, με την ονομασία «υπόθεση αδιάκοπης ωοθυλακιορρηξίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η φλεγμονή που σχετίζεται με τη συνεχή ωοθυλακιορρηξία, αφήνει την επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων των ωοθηκών ευπαθή για τη δημιουργία κακοηθών εξαλλαγών. Η παρατήρηση πως οι οικόσιτες όρνιθες που παράγουν αυγά συχνά παρουσιάζουν καρκίνο των ωοθηκών υποστηρίζει την εν λόγω θεωρία.

Η Bahr πιστεύει πως η εν λόγω θεωρία είναι έγκυρη και για την ώρα βρίσκεται εν μέσω μιας μελέτης διάρκειας τεσσάρων ετών, με σκοπό να καθορίσει εάν η μακροχρόνια διατροφική παρέμβαση των σπόρων λιναριού είναι εφικτό να μειώσει τα περιστατικά ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών. Οι όρνιθες ξεκίνησαν την συμπληρωματική διατροφή τους με σπόρους λιναριού μόλις έγιναν 22 εβδομάδων, μόλις δηλαδή άρχισαν να γεννούν αυγά και πριν τη συσσώρευση της φθοράς που επιφέρει η ωοθυλακιορρηξία.

Read 28091 times
Login to post comments