Friday, 01 February 2013 09:09

Ποια είναι η δουλειά του κλινικού διαιτολόγου

Rate this item
(0 votes)

Ποια είναι η δουλειά του διαιτολόγου;

Αν ρωτούσαμε τυχαία κάποιον στο δρόμο το παραπάνω, θα μας έλεγε πως η δουλειά του διαιτολόγου είναι να αδυνατίζει.

ΛΑΘΟΣ

Η δουλειά του διαιτολόγου, κατά κύριο λόγο, είναι να αποτρέπει την περεταίρω απώλεια βάρους. Η διαιτολογία είναι ένα παραϊατρικό, νοσοκομειακό επάγγελμα που ασχολείται με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω της διατροφής.

Πιο αναλυτικά, οι χημικές ενώσεις των τροφών επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα με τον ίδιο τρόπο που οι χημικές ενώσεις των φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανθρωπίνου οργανισμού. Σε αυτό ακριβώς επικεντρώνεται η δουλειά του διαιτολόγου: δηλαδή, να σχεδιάσει την καλύτερη δυνατή διατροφή, ώστε, να περιορίσει τα συμπτώματα κάποιας ασθένειας. Στη πλειονότητα, όμως, των κλινικών περιπτώσεων, ο διαιτολόγος πρέπει να βρει τον ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε, να περιορίσει την πιθανότητα υποσιτισμού ή πιο συγκεκριμένα, να αποτρέψει την περεταίρω απώλεια βάρους. Συνεπώς, οι διαιτολόγοι στα πανεπιστήμια εκπαιδεύονται πρωτίστως στη σωστή σίτιση.

Πως, όμως, η διαιτολογία, από παραϊατρικό επάγγελμα, κατέληξε να θεωρείται από την πλειοψηφία του κόσμου ως παρακλάδι της αισθητικής και οι διαιτολόγοι βρέθηκαν να απασχολούνται στη βιομηχανία της ομορφιάς είναι κάτι, που προσωπικά, ως επιστήμονας και επαγγελματίας του κλάδου, αδυνατώ να κατανοήσω.

Βεβαίως, κομμάτι της επιστήμης της διαιτολογίας είναι και το αδυνάτισμα. Σε ότι αφορά, όμως, το αδυνάτισμα, οι διαιτολόγοι εκπαιδεύονται στο να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν τις διατροφικές και μη διατροφικές αιτίες που οδηγούν στην αύξηση του βάρους ενός ατόμου.

Με απλά λόγια, δεδομένου ότι οι διατροφικές συνήθειες έχουν να κάνουν με τη γενικότερη συμπεριφορά, και κατά συνέπεια τρόπο ζωής των ανθρώπων, χρέος του διαιτολόγου είναι να επηρεάσει και να εκπαιδεύσει τον ασθενή στη σωστή διατροφή και την απαλοιφή όλων αυτών των λανθασμένων νοοτροπιών που προκαλούν αύξηση του βάρους, προτείνοντας πρακτικές και εύκολες λύσεις, προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή ατομικά. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η υπερσίτιση σχετίζεται συχνά και με ψυχολογικούς παράγοντες, ο διαιτολόγος οφείλει να μελετήσει και στη συνέχεια να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά του ασθενή ως προς τις διατροφικές του συνήθειες.

Συνεπώς, η δουλειά του διαιτολόγου είναι να εκπαιδεύει τον ασθενή στη σωστή διατροφή, στις σωστές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να στηρίζει ψυχολογικά την όλη του προσπάθεια.

Οτιδήποτε άλλο δεν θεωρείται και δεν πρέπει να θεωρείται διαιτολογία.

Ελάτε να συζητήσουμε:

  1. Γιατί είναι σημαντική η σωστή διατροφή;
  2. Τι πρέπει να περιμένετε από τον διαιτολόγο σας;
  3. "Δίαιτες"… μεγάλος μύθος!
  4. Απώλεια βάρους και ψυχολογία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής Εκπαιδευτής - Μετεκπαιδευτής στη Μ. Βρετανία Τ. Οικονομάκη 41 Βόλος, 24210 31737 www.dietetics.com.gr

Read 11631 times
Login to post comments